Na dworze jest coraz cieplej, a lato już niedługo. Lody to świetny pomysł na upalne dni. Najlepiej jednak smakują te zrobione w domu. No i mamy pewność co tak na prawdę się w nich znajduje. W internecie jest dużo przepisów na lody z użyciem maszynki do lodów, ale co jeśli się takiej nie posiada? Do tego przepisu nie będziecie potrzebować żadnych maszyn, robotów itp. ;) Dziś mam dla Was przepis na sorbet cytrynowy! Orzeźwiający, kwaśny, słodki... No, to do roboty :D
Czego będziemy potrzebować?
- Otarta skórka z 1 dużej cytryny
- Sok z 1 dużej cytryny (około pół szklanki)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 + 1/2 szklanki wody
1. Cytrynę dokładnie umyj. Następnie bardzo drobno pokrój skórkę z niej (można też utrzeć na tarce, będzie dużo szybciej)
2.W małym garnku wymieszaj: cukier, szklankę wody, skórkę z cytryny. Gotuj przez około 10 minut, dopóki cukier się nie rozpuści i nie zaczną pojawiać się bąbelki. Powinien powstać syrop. Odstaw do wystygnięcia.
3. Podczas gdy syrop będzie się studził wyciśnij sok z całej cytryny. Przelej syrop do miski. Dodaj sok z cytryny i 1/2 szklanki wody. Jeśli chcesz możesz dodać kilka listków mięty i sok z 1/4 limonki.
4. Teraz pozostało nam tylko przelać lody do pojemnika. Ja mam takie fajne pojemniczki na lody z IKEI (9,99zł). Po około 6 godzinach sorbet będzie gotowy.
Smacznego! :)
Ale świetne te pojemniczki na lody! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno wypróbuję.
Świetny przepis, uwielbiam takie domowe lody :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno przyda mi się na upalne dni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne! Zrobiłam i polecam 😁
OdpowiedzUsuńPrzetestowałabym go, bo w te upały wszystko co z zamrażarki będzie cudowne, tylko oczywiście formy do lodów nie mam. :V Na samą myśl o zmrożonej cytrynie jest mi lepiej.
OdpowiedzUsuń